Se och göra

Cykelled 30 km-turen

Finspång

Du cyklar mellan Yxviken-Brostugan-Mottorp-Tjuttorp-Kolvetorp-Malthultet -Sandudden-Flasbjörke-Skogstorp-Yxviken. Ledens längd är cirka 30 km. Vägen upp till Mottorp är öppen för behörig biltrafik. Från Kolvetorp till Flasbjörke är vägen öppen för biltrafik. Sträckorna från Mottorp till Kolvetorp och från Flasbjörke till Yxviken är försedda med bommar. Strax före Åfallet i nedre delen av backen finns en bom.

Denna led är den naturskönaste med många fina tillfällen till upplevelser. Upp till Mottorp far du genom en fin granskog. När du passerat bebyggelsen och kommit cirka 500 m längre fram går en väg brant upp till höger.Denna väg för dig till Kättelgrytsberget och en vidsträckt utsikt. Nästa gång möter du Tjuttorp och du är strax framme vid Västjuten. Du far nu på Östra sidan av Västjuten med många fina rastplatser.

När du har lämnat sjön bakom dig och kommit en bit upp i skogen passerar du en lada. Den är en påminnelse om att man har slåttat myren bakom. Det sägs att det har funnits 12 stycken lador på myren. Genom stammarna ser du på nytt vatten. Du är snart framme vid Kolvetorp.Först kommer du till Modo skogs fritidsområde. Här finns en sopmaja som är till för kanotleden. När du passerat all bebyggelse i Kolvetorp så ser du en skylt "Kallkälla" på vänster sida av vägen.