Värdskap, service och ambassadörskap

Värdskap är ett vackert ord. Ett ord som andas engagemang, omtanke och att du som gäst är viktig. Värdskap ska kännas i hela kroppen. För oss i Finspång betyder värdskap – konsten att få människor att känna sig välkomna.

 

 

Greeter

Trenden med lokala turistambassadörer är stor i Europa och sprider sig nu i Sverige. Ett koncept som fått fäste är Greeters - tänk dig en person som älskar sin plats så mycket att den vill privatguida en turist. Där har du en Greeter.

 

Flera städer har redan provat med positiva resultat, Västsverige jobbar till exempel aktivt med sin egna variant på Greeters som de kallar för Meet the locals. Även i vår grannkommun Motala samt i Helsingborg och Strängnäs, jobbar man aktivt med konceptet Greeters. Nu finns tankar på att utveckla Greeters i Finspång.

 

-Det är oerhört viktigt för oss som liten kommun, ur ett besöksnäringsperspektiv, att alla som lever och bor i Finspång känner sig som ambassadörer, säger Ann-Britt Nilsson, turismsamordnare på Finspångs kommun.

 

 

Vad är en Greeter?

En Greeter är helt enkelt en stolt lokalbo, från platsen du besöker, som gärna visar upp sina personliga guldkorn för en nyfiken turist eller annan besökare. Det mänskliga mötet står i fokus. Det är helt kostnadsfritt och avser att berika besökarens vistelse samtidigt som det ger den lokala ambassadören en ny bekantskap och möjlighet att berätta om sin stad på sitt eget sätt. Det kan handla om att visa en restaurang, en plats, en sevärdhet eller kanske bjuda på en riktigt god svensk fika.

 

Blir du nyfiken och intresserad av att bli en Greeter? Då kan du vara den vi söker!

Läs mer om Greeters på Global Greeter Networks' hemsida.

Är du intresserad av att vara en Greeter i Finspång? får du gärna kontakta oss på turism@finspang.se

 

 

 

 

 

 

Turistserviceplatser kan bli InfoPoin