Friluftsliv- äventyrligt året om!

I Finspång ser vi naturen som våra naturliga "gröna lungor". Här har du nära till naturen var du än är eller bor. Vi  är en av Sveriges sjörikaste kommuner. Med en tillgång av 368 sjöar skapar det fantastiska möjligheter för ett aktivt friluftsliv!

Med friluftsliv menas vistelse utomhus i natur – eller kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling. Här finns allt från bad och fiske, till att paddla kanot när sjöarna är öppna och att ta på sig långfärdsskridskorna och plocka fram sparken när isarna har lagt sig.

Aktivera dig i och på våra vatten!

Våra kroppar är byggda för rörelse. När du rör dig kommer ditt system i gång, som en motor. Det händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare.Blodcirkulationen ökar och cellerna kan ta upp mer syre. Kroppen tar då lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner, som till exempel adrenalin och kortisol. Mindre stresshormoner avlastar hjärtat och förbättrar både humör och sömn.

Här listar vi ett urval av olika fritidsaktiviteter

Fritid och föreningsliv

Arena Grosvad

 

Allemansrätten

I Sverige har vi en unik möjlighet att kunna röra oss fritt i naturen. Allemansrätten är någonting som du använder dig av när du går en promenad, paddlar kanot eller cyklar i naturen. För många är det någonting naturligt och vardagligt. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Det kan sammanfattas i att Inte störa - inte förstöra. Via länken kan du läsa mer om Allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.

Naturvårdsverket