Aktivera dig i och på våra vatten

Vår kommun är en av Sveriges sjö rikaste, och det skryter vi gärna om. Med en tillgång av 368 sjöar skapar det fantastiska möjligheter för ett aktivt friluftsliv!

Här kan du uppleva allt från sköna bad, fiske till att paddla kanot när sjöarna är öppna, eller kanske ta på dig långfärdsskridskorna och plocka fram sparken när isarna har lagt sig.

 

Visst nappar det!
Ädelfiske eller gädda?

Här hittar du perfekta sjöar för god fiskelycka. Här kan du fiska gädda och abborre, men även inplanterad regnbåge och öring. Vi har många fiskevårdsområden och fiskevårdsföreningar som arbetar för livskraftiga fiskbestånd, en långsiktig och hållbar fiskerinäring samt ett rikt och varierat sport- och fritidsfiske. Det finns en mängd bestämmelser kring fritidsfisket och det rör bland annat var du får fiska, när du får fiska och hur du får fiska. Informationen finns på det fiskekort som du köper för att få fiska i samtliga sjöar i vårt område.

 

Paddla kanot

Att paddla kanot är en härlig upplevelse. Du färdas i nära kontakt med naturen och chansen till spännande upplevelser är stor. Finspångs fantastiska natur med de många sjöarna som avlöser varandra med många vattendrag gör att du kan paddla långa sträckor utan lyft. Under färdens gång kan du glida fram stilla med hängbjörkarna som tak eller uppleva spänningen i mer livfulla åar. Längs kanotlederna finns det även praktiska rastplatser och vindskydd.

 

kanotledskarta

 

Bada 

I Finspångs kommun är det Medley som ansvarar för skötsel av de offentliga badplatserna på uppdrag av Finspångs kommun.

På badplatserna finns det olika utrustningar såsom brygga, omklädningshytt, livräddningsutrustning och lekanordningar. Vattenskoter får sedan 15 juli 2004 endast framföras i allmän farled och i andra av länsstyrelsen utpekade områden.

I Finspångs kommun finns inga sjöar som ansetts lämpliga för vattenskoteråkning

 

Långfärdsskridskor på blanka isar

Långfärdsskridskoåkning är vår nya folksport vintertid. De senaste åren har deltagarantalet exploderat med flera hundra procent från den lilla klick, som njutit av isarna med en stålskena väl fastsatt under pjäxorna.
Norr om Finspång ligger ett av Östergötlands finaste områden för långfärdsskridskoåkning. Här finns det gott om små och mellanstora sjöar. Storskogen tränger på längs stränderna och du är verkligen ute i naturen.
Att glida fram över isvidderna en fin vinterdag är en härlig upplevelse. Sjösystemet i Finspång passar utmärkt bra att åka långfärdsskridskor på, när och om isarna har frusit till ordentligt.

Glöm bara inte att ha respekt för isen. Att vara väl förberedd med goda kunskaper om utrustning och säkerhet samt att aldrig åka ensam. All åkning sker alltid under eget ansvar.

Här aktiverar du dig både i och på våra vatten