Evenemang

Industriarvsrundan: Visning av Finspångs Turbinhistoriska Museum

Finspång
AB de Lavals Ångturbin startades redan 1893 i Stockholm, medan Svenska Turbinfabriks AB Ljungström startade tjugo år senare i Finspång. De båda företagen har sedan dess, först separat och sedan 1959 tillsammans, utvecklat och levererat ång- och gasturbiner över hela världen. Verksamheten är en viktig del av svensk industrihistoria och ett exempel på hur kunskap, kreativitet och passion skapat en framgångsrik industri.

I Finspångs slottspark, i Orangeriet, har några tidigare anställda, som nu är pensionärer, fått möjlighet att skapa ett litet museum och bevara det historiska arvet bakom dagens turbinföretag - Siemens Energy AB.

Här visas hela turbiner, modeller och komponenter ur en mer än 100-årig industriverksamhet runt ång- och gasturbiner på orten, men också från de pionjärföretag som föregick bolagsbildningen i Finspång.

Här kan man få se en modell av världens första industriellt tillverkade ångturbin från 1883, utvecklad av Gustav de Laval, men också en hel jetmotor, konstruerad av STALs ingenjörer på 1940-talet under ledning av Curt Nicolin.

Prisinformation

Fri entré!