Evenemang

Samtida glaskonst: Utställning med Frida Fjellman

Rejmyre, Stockholm

Rejmyre Art Lab presenterar: Frida Fjellman - samtida glaskonstnär

Engelska Magasinet i Rejmyre
Utställningsperiod: 6 juni - 16 aug
Vernissage: 6 juni kl 14.00
Öppettider: onsdag - lördag 11-16


Frida Fjellman är en av Sveriges mest framstående glaskonstnärer. Hennes experimentella, inbjudande och samtidigt utmanande verk har visat över hela världen. Nu i sommar gästar hon Rejmyre Art Lab och vi får chans att se några av hennes mest spektakulära konstverk installerade i Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre.

I utställningen får vi se en serie verk som är en lekfull utveckling av en traditionell kristallkrona. I dessa har Frida experimenterat med färg, form och transparens och skapat maffiga kristall-kluster, som balanserar på gränsen mellan det vulgära och det poetiskt finstämda. Ett annat verk består av en blixt i blått neon som exploderar över en stor svart pöl gjord av glas. En fröjd för ögat, inbjudande för alla åldrar, men också med en ton av allvar och koppling till en mörkare dimension.

Frida Fjellman (f.1972) är utbildad på Konstfack vid institutionen för Keramik & Glas. Hennes verk har visats på bland annat Nationalmuseum och Millesgården i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, Design Miami, Art Basel, Swedish Style Tokyo samt är representerat i otaliga samlingar runt om i världen.

Konsthallen Engelska Magasinet är en vacker gammal magasinsbyggnad i Rejmyre som en gång i tiden var lager för glasbrukets varor som skulle skickas vidare för export. Den anrika interiören bildare en intressant kontrast till Fridas experimentella verk som lyser upp det mörklagda magasinet.

Rejmyre Art Lab anordnar sedan 2020 de årliga sommarutställningarna i Engelska Magasinet med ambitionen att introducera samtida konsthantverk, både som en kontrast och en koppling till den hantverkstradition som Rejmyre står för. Utställningsverksamheten är en del i Rejmyre Art Labs programverksamhet, som i övrigt består av tematiska konstnärliga forskningsprojekt, artist-in-residence-program, plats-specifika konst-installationer, seminarium, workshops och verksamhet för barn och unga.

”Vad är det som slår an våra känslor? Vad får oss att le och vad får oss att bli engagerade när den riktiga världen är så svår? Hur skapar jag kontakt? I mitt arbete har jag återkommande tagit fasta på det som upplevs som för mycket. Det direkta och sensitiva. Känslor som jag och många med mig blir förlägna över. Objekt som avväpnar eller får oss att reagera oväntat. Det mänskliga med allt vad det kan innebära. Det som fascinerar och genererar energi. Eller det som får oss att känna ödmjukhet inför livet och dess varelser.

Jag intresserar mig också för rummet, både det offentliga och det privata. Vad vi väljer eller inte väljer att omge oss med. Vad som är accepterat eller inte i olika sammanhang. Om våra inlärda åsikter om hur saker och ting ska vara. Och vem som bestämt det. En del i mitt arbete har varit att försöka synliggöra detta, göra betraktaren varse om problematiken och på så vis också kanske öppna upp för nya tankegångar.

Jag ser mig själv som konsthantverkare. Det är min angreppsmetod och ur konsthantverket kommer den problematik som jag intresserar mig för.”

- Frida Fjellman, konstnär

”Med sommarutställningen i Rejmyre vill vi nå ut till en bred publik och hoppas att även de som inte vanligtvis går på konstutställningar ska känna sig lockade och välkomna. Vi har satsat på att visa banbrytande konstnärskap som är på väldigt hög internationell nivå, men som samtidigt är estetiskt oemotståndliga och lätta att ta till sig. Vi vill bygga vidare på den hantverkstradition som finns i Rejmyre. Hembygdsföreningens fantastiska glasmuseum representerar det historiska, glasbruket representerar de brukbara traditionella vardagsföremålen och vi i Rejmyre Art Lab står för det samtida/framtida och experimentella konsthantverket. Vår önskan är att Rejmyre ska bli en mötesplat för alla dessa uttryck och att besökare och lokalbefolkning ska kunna ha möjlighet att möta spännande samtidskonst även på landsbygden."

- Sissi Westerberg, konstnärlig ledare, Rejmyre Art Lab

Fakta

Utställningsperiod: 6 juni - 16 aug
Vernissage: 6 juni kl 14.00
Öppettider: onsdag - lördag 11-16

Alla är välkomna, ingen entréavgift.