Se och göra

Kanotled - Finspångsån

Finspång

Paddla kanot på kanotlederna! 
Genom att paddla på någon av Finspångs kanotleder kan du få en riktigt härlig naturupplevelse. Sjöarna binds ihop av åar och vattendrag i ett omväxlande landskap och om vattennivån tillåter behöver du inte göra många lyft, utan istället maxar du njutningen när du glider fram i kanoten. Längs våra vackra kanotleder hittar du ordnade rastplatser och vindskydd.

Tänk på att vattendrag förändras, bland annat beroende på hög eller låg vattennivå. Därför kan antalet lyft variera. Ska du paddla denna led rekomenderar vi att du läser på kring vattennivån och sträckans möjligheter och utmaningar. 

Finspångsån

  • Karaktär: Glesbygd Tätbygd, paddling på sjö och å, Lätt
  • Längd: 35 km / 16 m = 0,5 m/km i genomsnitt, 2 lyft/ 0,2-0,4 km
  • Från-Till: Ommen-St Tron-Borggård-Finspång

Kanotleden bjuder på en trevlig tur med en bra avvägning mellan sjö- och åpaddling på i huvudsak två långsträckta sjöar, Stora Tron och Bönnern. Du kan fortsätta leden ända till Glan om du önskar för att göra den längre. För den nyfikne finns flera möjligheter till avstickare uppströms tillrinnande åar; Hättorpsån, Sätraån och Emmaån.

Rast- och tältningsmöjligheter främst i första delen, i Bönnern får man leta lite mer inne i vikarna efter lämpliga ställen.

Längs sträckan finns några sevärdigheter väl värda ett besök, exempelvis kan du besöka Torekullagrottorna och kyrkan i Hällestad.