Sevärdheter

Häfla Hammarsmedja

Rejmyre - Hävla, Finspång

Häfla Hammarsmedja är ett industriarv som ligger vid Häfla ström, naturskönt mellan sjöarna Regnaren och Vagnaren ett stycke från Rejmyre.

Du bjuds här på en upplevelse av industrihistoria och människors vardag. När verksamheten vid Häfla Övre Bruk upphörde 1924 så låste man smedjan, gick hem och lämnade allt. Därför finns allt kvar, härdar, hammare, verktyg med mera. Det gör Häfla Hammarsmedja till en unik industrianläggning från 1920-talet.

Guiden visar hammarsmedjan, klensmedjan och sågverk som är bevarad med teknik och utrustning som det såg ut när den siste smeden gick hem 1924. Detta är ett unikt och komplett mindre järnbruk som visar utvecklingen av produktionsteknik under 300 år.

Häfla hammarsmedja är en stiftelse som drivs med ideella krafter och bidrag från olika bidragsgivare. Under 2022 har t ex vissa tak och byggnader renoverats med medel från Jordbruksverket och Länsstyrelsen. De har också bidragit till att slutföra det 10-åriga projektet från Från smälthammare till smidbart järn.

Kontakt: 

E-mail: turism@finspang.se   eller

Torbjörn Zimmerman Tel: 0151-21009  Mobil: 070-2096870 zimmerman.grindtorp@outlook.com

Mer från Häfla Hammarsmedja

Utbud

Fakta

Häfla hammarsmedja är en stiftelse som drivs med ideella krafter och bidrag från olika bidragsgivare. Under 2022 har t ex vissa tak och byggnader renoverats med medel från Jordbruksverket och Länsstyrelsen.

De har också bidragit till att slutföra det 10-åriga projektet från Från smälthammare till smidbart järn.

Vägbeskrivning

Smedjan ligger norr om Rejmyre. Kör från Rejmyre mot Hävla cirka 9 km. Tag av till vänster mot Övre Hävla fortsätt 1,2 km.