Finspångs slottspark- "Bruksmiljöernas Drottningholm


Finspångs slott är ett av landets största barockslott och är placerat i en underbar miljö mitt i Finspångs centrala delar.

 

Det var Louis De Geer d.y. som lät lägga grundstenen till slottet och det stod klart 1685.

Historien ger oss i dag mycket att se och uppleva, som ett av landets största barockslott, Finspångs slott lät Louis De Geer d.y. lägga grundstenen till och det stod klart 1685. Slottet är beläget på en holme omfluten av Finspångsåns två armar. Runt slottet med sitt orangeri och lusthus växte bruket upp med smedjor, kanongjuteri. Bruksgatan med sina arbetarbostäder utgör tillsammans med fd Värdshuset, museerna samt slottet och industrin en av landets vackraste och intressantaste bruksmiljöer, ”Bruksmiljöernas Drottningholm”.


De fristående slottsflyglarna byggdes till på 1740-talet och på 1790-talet uppfördes de två mindre flyglarna. Här på Slottsmässen kan du passa på att avnjuta en god måltid samtidigt som du känner historiens vingslag i väggarna.
Slottskapellet som ligger i slottets norra del, tillkom genom att familjen de Geer och de inflyttade vallonerna omfattades av den reformerta tron. Klockstapeln utgör ett pittoreskt inslag där den står på berghällen ovanför slottet och industrin. När det är tid för gudstjänst i slottskapellet hörs klockan kalla. Slottet ägs idag av Siemens och alla delar är inte tillgängligt för allmänheten. Däremot är slottsparken öppen för alla och slottskapellet, där det anordnas gudstjänster och andra högtidsstunder. Vill du hitta genuina Finspångs souvenirer? Finns ett fint utbud på Slotts-shopen inne i huvuddentrén till slottet.  

 

Den tillhörande slottsparken anlades i olika avsnitt mellan åren 1690 och 1820. Trädgården kom att utvidgas under 1790-talet med en vidsträckt engelsk park. Auroratemplet som är ett rundtempel från 1791 är mycket vackert beläget i parken som ett minnesmärke över slottsfrun Aurora Taube De Geer. I templets omgivning finns gamla kungatavlor bevarade och som påminner om alla de kungliga besök som gjordes till Finspång. 

Orangeriet


Orangeriet som också tillhör slottsparken är från 1830-talet har på norra långväggen två intressanta väggmålningar av konstnären Per Berggren, som båda är kopior av italienska förebilder. Den högra väggmålningen föreställer Aurora, morgonrodnandens gudinna, omgiven av horerna (timmarna) Den vänstra målningen kallas Galathea, båda målningarna är utförda omkring 1830 – 1840.


I denna underbart vackra miljö i Orangeriet, ligger det nu nyöppnade Turbinmuseet. Här får du följa Gustaf De Lavals, bröderna Ljungströms och Curt Nicolins banbrytande uppfinningar, historik om företagets turbintillverkning med början från förra sekelskiftet. En intressant utställning av föremål i toppskick. Missa inte Sveriges äldsta vinstock, som du kan se genom glaspartierna vid Orangeriets entré.

Mertens järntempel är ett stort monument i gjutjärn och är placerat på höjden strax öster om Lugnet. Denna skapelse tillverkades på Finspångs Bruk under 1800-talets första hälft då Carl Fredrik Mertens ledde en konstgjutningsverksamhet i Finspång. Förutom detta monument finns en mängd gjutningsföremål att beskåda på Bruksmuseet intill slottet.
 
Längst med Bruksgatan ligger även Finspångs Bruksmuseum, som bevarat en stor samling konstgjutna föremål - prydnadssaker av gjutjärn i götisk stil - tillverkade under ledning av den tyske konstgjutaren Carl Mertens. Han arbetade på Finspångs Bruk och ledde konstgjutningsverksamheten under ett 30-tal år och tillverkade även figuriner, kandelabrar och fruktskålar. Bruksmuseet är uppfört år 1755 och har bl a använts som bostad åt dalkarlar som uppförde masugnen och den s k Hällestadsbron.

Lusthuset Lugnet stod färdigt 1821 och uppfördes i stram klassicistisk stil efter ritningar av L.J. von Röök. För övrigt samme man som ritade slottsparkens Orangeri 1832. Denna byggnad är placerad i en oerhört naturskön parkanläggning ner mot sjön Skuten. Från början var denna plats den yttersta spetsen på den synnerligen omfattande engelska slottsparken som sträckte sig hela vägen härifrån och bort till slottet.